Wat zijn de richtlijnen?

Het blinderen van autoruiten staat stoer en geeft een indrukwekkende uitstraling aan je auto, maar wat zijn de richtlijnen? Hoe donker kun je in tint gaan? Wat zijn de risico's van te donkere ruiten, en hoe wordt dit gemeten?

Het is belangrijk om te weten wat de wetgeving van Nederland en/of Europa omtrent blindering zijn. Voorkom een hoge boete van maar liefst 250 euro in Nederland, door jouw ruiten volgens de richtlijnen te laten blinderen.

Wat zijn de regels in Nederland?

In Nederland gelden er andere regels dan in de overige Europese landen. Zo is het handig om je op deze richtlijnen te focussen wanneer je niet van plan bent naar het buitenland te reizen.

  • De voorruit moet minimaal 55% lichtdoorlatend zijn
  • De zijruiten aan de voorkant moeten minimaal 55% lichtdoorlatend zijn
  • De achterruit en zijruiten achter mag je van een folie voorzien, maar dan moet de auto beschikken over een rechter-buitenspiegel. Deze folie mag zo donker als je wilt.

Wat zijn de regels in Europa?

De EU heeft regels vastgesteld over hoe donker jouw autoruiten mogen zijn. Voorkom een boete in andere landen door je gewoon aan deze regels te houden. Ben je van plan naar het buitenland te reizen met de geblindeerde ruiten? Zorg er dan in ieder geval voor dat je aan de volgende richtlijnen voldoet:

Europese richtlijn 92/22/EEG
  • De voorruit moet minimaal 75% lichtdoorlatend zijn
  • De zijruiten aan de voorkant moeten minimaal 70% lichtdoorlatend zijn
  • De achterruit en zijruiten achter mag je van een folie voorzien, maar dan moet de auto beschikken over een rechter-buitenspiegel. Deze folie mag zo donker als je wilt.

Waarom deze richtlijnen?

Je kunt je wellicht wel voorstellen dat bij te donkere voorportieren en voorruit het zicht van de bestuurder zo verhinderd kan worden, en dat resulteert weer in auto ongelukken op de weg. Om dit te voorkomen is er vastgesteld om de autoruiten tot een bepaald percentage te mogen tinten.

Voor de veiligheid van passagiers is een goede inkijk bij de voorruit nodig, zo weet een passagier of de auto voorrang geeft of juist niet. Een te donkere voorruit kan dan ook weer zorgen voor misverstanden.

Hoe wordt het gemeten?

Wanneer de politie je ruiten te donker vindt, kunnen ze het voor de zekerheid gaan meten. Ze doen dit met een zogenoemde meetman. Dat is een apparaat die ze gebruiken om de donkerheid van je autoruiten te meten. Onderstellen ze dat je ruiten te weinig licht doorlaten? Dan kunnen ze je een hoge boete geven.

Dus om te voorkomen dat je autoruiten te donker zijn, kun je het liefst terecht bij professionals in blindering. Zij weten namelijk precies hoe donker in percentage jouw ruiten mogen zijn.

Ruiten blinderen volgens de regels

Spreek altijd eerst af met je autogarage in welke tint je jouw ruiten wilt blinderen. Gaat de autogarage over de streep bij blindering? Dan kun je jouw geld beter besparen, of dat je op zoek gaat naar een ander bedrijf.

Ook kun je zelf aan de slag om je ramen te blinderen, maar houdt de richtlijnen wel in gedachte. In een ander artikel vertel ik precies hoe je jouw autoruiten zelf kunt blinderen. Heb je hulp nodig met je auto? Onze specialisten geven certificering van je geblindeerde ruiten en staan voor je klaar om jouw autoramen naar voorkeur te tinten.