Hoe blindeer je autoruiten?

Het wordt steeds populairder en veel automobilisten kiezen ervoor om hun ramen te verduisteren. Zo genieten ze van meer privacy, bescherming van de zon en een comfortabeler rit.

De trend begon uit te bloeien rond de periode van 2006, waardoor het nu bijna de norm lijkt om je autoramen te blinderen. En je boft, want je kunt dit namelijk ook zelf doen zonder naar een autogarage te reizen. Het is goedkoper en bespaart je tijd door naar de autogarage te gaan.

1. Verwijder vuil op de ruit(en)

Bij blindering is het belangrijk dat vuil en vet verwijderd wordt om er zo voor te zorgen dat de folie goed blijft plakken. Ook staan de luchtbellen niet mooi en kun je die voorkomen door je ruiten schoon te maken.

De folie zelf moet ook vrij van vet, vuil en stofdeeltjes zijn. Dit kun je doen door jouw handen te ontvetten en schoon te houden bij het aanbrengen van de folie.

2. Opmeten en snijden van de folie

Meet allereerst de ruiten van jouw auto en baseer op de meting hoeveel je moet snijden. Je kunt het liefst de ruiten meten met een rolmaat.

Om te voorkomen dat je in de rubber snijdt, kun je de folie ietsjes groter snijden dan je ruiten, zodat je precies aan de zijkant van je raam kunt snijden zonder de rubber te beschadigen. We raden je daarom aan om twee centimeter toe te voegen bij het snijden van de folie.

3. Snijd overtollige folie af

Om ervoor te zorgen dat de folie goed aan je ruit gaat plakken, is het belangrijk om de ruit met water te sprayen alvorens je de folie erop plaatst. Nu je autoruit nat gemaakt is met water, kun je de folie van boven naar beneden langzaam gaan plakken.

Haal de beschermlaag van de folie nog niet weg, want het is nu alleen de bedoeling dat je overtollige stukken folie wegsnijdt. Is de folie strak aangebracht aan je ruit? Snijd dan de overtollige stukken af van de folie.

4. Breng de folie aan

Nu is het tijd om de folie aan te brengen bij de binnenkant van je ruit. Spray wat water en (als mogelijk) wat afwasmiddel op de binnenkant van je ruit. Als het dan goed nat is, dan breng je de folie aan en haal je langzaam de beschermlaag van de folie eraf. Bij het verwijderen van de beschermlaag spray je het met water.

5. Droogstrijken

Nu de folie is aangebracht, is het tijd om al het water te verwijderen. Dit doe je met een spateltje door het vanaf het midden van de ruit naar boven te strijken, en van midden naar onder. Strijk de folie zolang als nodig totdat al het vocht en luchtbelletjes zijn verwijderd.

Je ruiten zijn nu geblindeerd

Er kunnen wat luchtbelletjes komen bij de folie, maar deze kun je dan weer vervolgens weer wegstrijken. Was de ruiten bij gebruik van je auto met een zacht doekje om beschadiging te voorkomen. Houd de eerste dagen je ruiten ongebruikt, door bijvoorbeeld de ruiten niet omlaag te doen en nog niet te wassen.

Mocht je ontevreden zijn over het resultaat en wil je dit liever uitbesteden, dan verwelkomen wij je met open armen op ons locatie in Katwijk. Maak jouw trots mooier met geblindeerde ruiten.

Waar je op moet letten bij blinderen

Er zijn wetten opgesteld die aangeven dat de autoramen aan specifieke richtlijnen moeten voldoen, zo voorkom je een boete. Er zijn verschillende soorten en tinten folies waaruit je kunt kiezen. In een ander artikel vertel ik meer over deze tinten.

  • 5% lichtdoorlaatheid
  • 15% lichtdoorlaatheid
  • 22% lichtdoorlaatheid
  • 38% lichtdoorlaatheid
  • 70% lichtdoorlaatheid

Richtlijnen

Maar wat zijn de richtlijnen dan? Het is dan wel handig dat als je jouw ramen blindeert, die ook voldoen aan de regels. De overheid van Nederland heeft vastgesteld dat de voorruit van de auto minimaal 55% lichtdoorlaatbaar moet zijn. Ook voor de voorportieren geldt deze regel.

Je kunt een boete krijgen wanneer jouw ruiten onder de minimum zijn getint. En de boete van 230 euro wil je niet krijgen, want dat is wat je wilt besparen door zelf je ramen te blinderen. Voor de achterruit en achterportieren gelden geen regels, dus kan zo donker als je wilt.

Binnen de EU gelden weer andere regels, dus als je van plan bent naar het buitenland te reizen, dan is het handig om aan die regels te voldoen. De Europese regels omtrent getinte ramen omvat dat de voorruit 75% licht moet doorlaten en voorportieren 70%. Voor de achterruit en achterportieren gelden geen regels, dus kan zo donker als je wilt.


Deel dit artikel met jouw vrienden en kennissen